Informacje o Urzedzie Miejskim w Olecku

Urząd Miejski w Olecku
Plac Wolności 3
19 - 400 Olecko

tel. +87 520 21 68 
fax. +87 520 25 58

um@um.olecko.pl
www.olecko.pl
olecko.eu

Zycie gminy Olecko
Gospodarka miasta i gminy
Mapy Olecka i okolic
Historia miasta i regionu
Turystyka szansa rozwoju regionu
Szukaj w Internecie
Ksiega gosci

UM Olecko

Informacje z ratusza  2 października 2008 r.


III edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”


Organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury ,zapraszają do udziału w trzeciej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Finaliści konkursu będą kandydatami do finału na szczeblu regionalnym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w 2009r.


Konkurs będzie przebiegał w III etapach:

1. I etap- nominacja do finałów subregionalnych konkursu. Zgłoszenia należy nadsyłać do 24 października br. na adres:

Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza
Al. M. J. Piłsudskiego 32, 10-578 Olsztyn
fax: 089 535 48 43 e-mail: europe-direct@olsztyn.wmirol.org.pl
z dopiskiem „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

2. II etap- finały subregionalne odbędą się :

a) 15 listopada w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu;
b) 22 listopada w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku;
c) 29 listopada w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie

3. III etap- finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych planowany jest 6 grudnia w Olsztynie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych.

Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Warmii, Mazur i części Powiśla przynależnej do Województwa Warmińsko-Mazurskiego: tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich).

Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:

I. Produkty

- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- Napoje regionalne
- Inne produkty regionalne

II. Potrawy

Zgłoszenia oraz regulamin konkursu znaleźć można na stronach organizatorów: www.wmirol.org.pl, www.europe-direct.olsztyn.pl, www.warmia.mazury.pl, zakładka: jakość i znaki regionalne.

Organizatorzy zapewniają warunki do przygotowania i prezentacji potraw i produktów. Na zwycięzców konkursu czekają atrakcyjne nagrody.

Patronat medialny nad konkursem sprawują: Polskie Radio Olsztyn S.A., „Gazeta Olsztyńska” i TVP Olsztyn.

Zgłoszenie do konkursu

Regulamin III edycji konkursu 


Alicja Mieszuk rzecznik prasowy UM w Olecku tel. (087) 520 19 50 www.olecko.pl  

...

J. Kunicki UM Olecko Ostatnia zmiana: 02 października, 2008

Do początku strony