Informacje o Urzedzie Miejskim w Olecku

Zycie gminy Olecko
Gospodarka miasta i gminy
Mapy Olecka i okolic
Historia miasta i regionu
Turystyka szansa rozwoju regionu
Szukaj w Internecie
Ksiega gosci

 Olecki produkt lokalny


 

Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku

Składniki

500 g ugotowanego rybiego mięsa
1 łyżka masła
1 cebula
1 bułka
2 jajka
tarta bułka, olej do smażenia
1 kopiasta łyżka pokrojonego wędzonego boczku
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
woda, sól, cukier, pieprz, trochę octu winnego

Sposób przyrządzenia

Klopsiki można przyrządzić zarówno z gotowanych, jak i suszonych ryb. Podajemy przepis na klopsiki z ryb gotowanych.
Ryby drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z pokrojoną i uduszoną na maśle cebulą, rozmoczoną i wyciśniętą bułką, jajkami i solą. Z tejże masy uformować kulki, rozpłaszczyć je, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na wrzącym oleju na złotobrązowy kolor.
Boczek pokrojony w kostkę wytopić, dodać trochę masła oraz mąkę i mieszając dodawać po trochu wody, aż sos stanie się gładki. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać octu winnego, by sos był słodko-kwaśny.
Danie serwuje się z purée ziemniaczanym i marynowanymi buraczkami.

Przepis pochodzi z książki „Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich” , str. 52


 

...

 

J. Kunicki UM Olecko Ostatnia zmiana: 30 grudnia, 2007

Do początku strony